Svētku smarža

Svētku smarža

Ziemassvētku siltie dzērieni

hash
Dzērieni
Virtuve fons

Ziemassvētku vakars ātri satumsa, un Straumēnu ļaudis piepeši izdzirda sētvidū lielu troksni, grāpju un trumuļu sišanu, vijoļu un klarnetu skaņas, un, pirms viņi spēja atjēgties, istabā sabruka, čigānu izloksnē runādams, liels bars cilvēku. Neviens nebija pazīstams, jo vienam bija dzērves knābis, otram svēteļa deguns, citam vērša ragi un vēl kādam lāča purns. Visi šie putni, zvēri un cilvēki runāja katrs savā valodā, un istabu pildīja zvēru un putnu balsīm tādā sajukumā, ka nekas nebija vairs sadzirdams. Pa starpām skanēja trumuļu dārdēšana, vijoļu un klarnetu spiegšana, un, spēlējot kādu danci, visi sāka griezties dejā, bet vecs čigāns ar pātagu rokā dejotājus uzmundrināja.

Pēc beigtas dejas saimnieks čigānus pacienāja…

Ēzdami, dzerdami un dejodami ciemiņi nodzīvoja visu nakti un tikai uz rīta pusi devās katrs uz savām mājām. (Fragments no E. Virzas “Straumēni”)

Tuvojas Ziemassvētki, tas ir laiks, kad bieži uzņemam ciemiņus un, atnākot mājās, gribas sasildīties.

Kā tev šķiet, ar ko Straumēnu saimnieks varēja cienāt savus ciemiņus?

Ar ko tu parasti cienā viesus?

Mēs piedāvājam pagatavot divus ziemīgus, vitamīniem bagātus, sildošus dzērienus ziemas laikam – “Karsto ābolīti” un “Karsto upeņu dzērienu”.

 

 

Foto: Elīna Kursīte

SASTĀVDAĻAS:

  • Dzērienam "Karstais ābolītis":
  • 1 glāze ūdens;
  • 1 glāze ābolu sulas;
  • 2 gab. kanēļa standziņas;
  • 2 gab. krustnagliņas;
  • 1 gab. ābols;
  • tēja – pēc izvēles;
  • medus – pēc vajadzības.
  • ***
  • Karstajam upeņu dzērienam:
  • 500 ml upeņu sulas;
  • 2 gab. kanēļa standziņas;
  • 2 gab. krustnagliņas;
  • citrons;
  • apelsīns;
  • medus – pēc vajadzības;
  • saldētas upenes – pēc izvēles.

PAGATAVOŠANA:

10–15 min.

Abu dzērienu aprakstu skaties tālāk pa soļiem.

1

Karstais ābolītis

Katliņā lej ūdeni un ābolu sulu.
2

Pievieno krustnagliņas un kanēli.
3

Katla saturu liek karsēties uz plīts. Pievieno tēju (beramo vai maisiņu) un pāris ābola šķēlītes. Kad viss ir ievilcies (2–3 min), tēju izņem.
4

Kad dzēriens uzkarsēts, lej krūzēs. Liek klāt medu pēc patikas.
5

Dekorē ar ābolu šķēlītēm. Lai sildoši!
6

Karstais upeņu dzēriens

Sagriež apelsīnu un citronu šķēlītēs.
7

Visas sastāvdaļas liek katliņā, izņemot medu. Pievieno upeņu sulu.
8

Katlu liek uz plīts un karsē pāris minūtes.
9

Dzērienu pilda glāzēs vai krūzēs, pievieno medu pēc patikas.
10

Rotā ar apelsīna un citrona šķēlītēm. Lai gardi un smaržīgi!