Sagaršo Ziemassvētkus

Sagaršo Ziemassvētkus

hash
Deserts
Virtuve fons

RTMM 544373

“Augsim muzejā!” mājas iemītnieki, gatavojoties saviem pirmajiem Ziemassvētkiem, muzeja krājumā atrada ļoti skaistu grafiķes, ilustratores un iemīļotu bērnu grāmatu autores Margaritas Stārastes (19142014) vāka ilustrāciju žurnālam “Zīlīte” (1980. gadi), kur autore uzbūrusi svētku ainu:

Sniegavīrs uzaicinājis ciemos savus labākos draugus – rūķus, zaķi, lapsu, zīlītes. Ir sarūpēts cienasts (konfektes, piparkūkas), aizdegta svecīte, lai silti, omulīgi un jautri sagaidītu svētkus draugu lokā.

Kā tu sagaidi Ziemassvētkus? Vai kopā ar draugiem, ģimeni? Ar kādu Ziemassvētku ēdienu/gardumu cienā viesus?

Pirmssvētku laikā aicinām izcept un izrotāt smaržīgas un garšīgas piparkūkas, bet pirms tam izlasi vienu no pēdējiem Margaritas Stārastes sacerētajiem dzejoļiem:

Ziemassvētki, Ziemassvētki,

Visa zeme gaida jūs.

Sveču gaisma istabā,

Ārā sarma rotājas.

Jumtiem mīkstas villainītes,

Stabiem baltas cepurītes.

Ziemassvētki, mirdzošie,

Jūs par visiem mīļākie!

 

Tagad ķeramies pie darba!

Pēc tam priecāsimies, ja ar savu veikumu padalīsies, sūtot e-pastu uz augsimmuzeja@rmm.lv

SASTĀVDAĻAS:

  • piparkūku mīkla;
  • milti mīklas rullēšanai;
  • glazūrai:
  • viens olas baltums;
  • pūdercukurs (apmēram 300 g);
  • puse citrona sulas;
  • mazliet biešu sulas.

PAGATAVOŠANA:

40-60 min.

Gatavošanas aprakstu skaties tālāk pa soļiem.

1

Uz tīras galda virsmas nokaisi nedaudz miltus, lai mīkla nepieliptu, un izrullē mīklu.
2

Ņem formiņas un izspied piparkūkas.
3

Sagatavotās piparkūkas liek uz cepešpannas, kurā ieklāts cepampapīrs.
4

Kad panna pilna, liek cepties 200 grādos uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 4–5 minūtes.
5

Gatavās piparkūkas ņem ārā no cepeškrāsns un atdzesē.
6

Kamēr piparkūkas dziest, gatavo glazūru. Atdala olas baltumu no dzeltenuma, baltumu liek bļodā un puto ar mikseri.
7

Kad masa ir sakulta stingrās putās, turpinot kult, pamazām pievieno pūdercukuru un citrona sulu. Masa kļūs vijīga, bet jāskatās, lai nav par šķidru.
8

Daļu glazūras liek citā traukā, kuram pievieno nedaudz biešu sulas, kas radīs rozā krāsu, un vēlreiz sakuļ.
9

Glazūras liek maisiņos, vienā galā izveidojot mazu caurumiņu.
10

Piparkūkas glazē un rotā pēc patikas.
11

Atstāj glazūru sakalst uz 15 minūtēm.
12

Piparkūkas gatavas! Ēd pats un iepriecini arī citus!