Krāsojam olas!

Krāsojam olas!

RTMM 50241\2

hash
Uzkodas
Virtuve fons

Lieldienas ir pavasara saulgriežu un Jēzus Kristus Augšāmcelšanās svētki, un tajos ievēro dažādas tradīcijas.

Pavasara saulgriežos godā sauli. Pēc ziemas un tumsas nāk pavasaris un gaisma, līdzi nesot dzīvības uzvaru. Zināmākais svētku simbols ir ola, kas simbolizē auglību un jaunas dzīvības rašanos. Viena no Lieldienu tradīcijām ir olu krāsošana. Latvieši jau izsenis tās krāsoja sīpolu mizās, izrotājot ar dabā pieejamiem materiāliem. Tāpat olu kaujas (tam, kuram ola ir visstiprākā – ilgi dzīvos), to ripināšana un meklēšana ir labi zināmas tradīcijas.

Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā glabājas rakstnieces Annas Brigaderes Lieldienu ola (1933. gada), kas izrotāta ar tamborētu micīti un krāsota sīpolu mizās. Iespējams, tā ir viena no visinteresantākajām piemiņas lietām, kas glabājas muzeja krātuvē.

Arī mēs, gatavojoties svētkiem, aicinām nokrāsot olas! Priecāsimies saņemt fotogrāfijas e-pastā augsimmuzeja@rmm.lv, kā jums tas izdevās!

Vēl viena Lieldienu tradīcija ir šūpoties. Ticējumi vēsta, ka tas jādara, lai nekostu odi, dunduri, čūskas un lai izvairītos no ļaunajiem gariem. Gaidot Lieldienas, vari izkrāsot Ilzes Trumpes zīmējumu no grāmatas “Tev viņa patiks” (Mansards, 2019).

Foto: Dace Grāmatiņa un Didzis Grods

SASTĀVDAĻAS:

  • 10 baltas olas;
  • sāls;
  • etiķis;
  • sīpolu mizas vai sarkanais kāposts;
  • materiāli olu rotāšanai – pirmie dzinumi, sausie ziedi, putraimi un daudz kas cits;
  • marle vai drāniņa olu ietīšanai;
  • diegs vai dzija olu apsiešanai;
  • nedaudz eļļas olu ieziešanai.

PAGATAVOŠANA:

40-60 min.

Gatavošanas aprakstu skaties tālāk pa soļiem.

1

Liec katliņā sīpolu mizas un uzlej tām ūdeni. Liec vārīties apmēram 20 minūtes. Kad ūdens ir nokrāsojies brūnā krāsā, pieliec šķipsniņu sāls. Var izmēģināt olas krāsot arī ar sarkano kāpostu; tādā gadījumā ūdenim jāpievieno ne tikai sāls, bet arī etiķis.
2

Kamēr katliņi vārās, ņem pa vienai olai, samitrina ūdenī, lai labāk liptu klāt rotājumi.
3

Tad olu izrotā – liek virsū dažādas lapiņas u. tml.
4

Kad tas izdarīts, olu ietin marlē un apsien ar dziju, lai rotājumi paliek savās vietās.
5

Kad visas olas sagatavotas, tās uzmanīgi ar karoti ieceļ katliņos. Vāra 12-15 minūtes.
6

Olas izceļ ārā no katla un kārtīgi atdzesē aukstā ūdenī. Ja olas vāra kāpostos, tad katlu noņem no plīts, un olas atstāj krāsainajā šķidrumā uz vairākām stundām, lai krāsa būtu intensīvāka.
7

Olas uzmanīgi iztin no dzijas un marles. Pēc tam tās var ietaukot ar eļļu.
8

Var sākt olu kaujas. Priecīgas Lieldienas!