
Knapsieriņi
RTMM p136743

Tuvojas ticējumiem un tradīcijām apvītais Jāņuvakars. Svinot vasaras saulgriežus, kad diena ir visgarākā un nakts visīsākā, kopā pulcējas jauni un veci. Kopā ļaudis dzied dziesmas pie ugunskura, lasa jāņuzāles, pin vainagus un iet rotaļās līdz pat rītam, lai varētu sagaidīt saullēktu. Protams, lai visu nakti varētu dziedāt un rotaļāties, ir jābūt pilnam vēderam. Jāņuvakara svinības nav iedomājamas bez apaļā Jāņu siera, pīrāgiem, kvasa un citiem gardumiem.
Komponists, diriģents un tautasdziesmu apkopotājs Emilis Melngailis (1874–1954) bija īpaši iecienījis kādu Jāņuvakaram raksturīgu našķi, ko sauc par “knapsieriņiem”. Knapsieriņi ir nelieli biezpiena un ķimeņu konusiņi, kuri iegūst īpašu garšu, kad tos pēc sagatavošanas atstāj uz koka dēlīša zem marles apžūt. Latvijas Nacionālā rakstniecības un mūzikas muzeja krātuvē atrodas īpašs statīvs, ko knapsieriņu žāvēšanai izmantojis Emilis Melngailis. Šo statīvu vari apskatīt zemāk pievienotajās fotogrāfijās, kā arī, kad 26. augustā tiks atklāta muzeja pastāvīgā ekspozīcija, varēsi to apskatīt Emilim Melngailim veltītajā epizodē.
Arī “Augsim muzejā!” komanda, gatavojoties svētkiem, nolēma pagatavot knapsieriņus. Aicinām to darīt kopā ar mums!
Kamēr gatavo, fonā vari noklausīties Emiļa Melngaiļa komponēto dziesmu “Jāņuvakars” kora “Ave Sol” izpildījumā. Šī dziesma ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā un kļuvusi par neatņemamu Dziesmusvētku sastāvdaļu.
Foto: Elīna Kursīte, Laura Liepiņa
NEPIECIEŠAMS:
- 170 grami pilnpiena biezpiens;
- 1/2 ēdamkarotes sāls;
- 2 ēdamkarotes ķimenes;
- 1/2 tējkarote krējuma;
- marle;
- koka dēlītis.
IZGATAVOŠANA:
Knapsieriņu pagatavošanas soļus skaties zemāk.







