KARTUPEĻU KLIMPAS

KARTUPEĻU KLIMPAS

GATAVO KATRĪNA KŪKOJA

Recepte no dziesmiņas “Uzminiet, ko es daru!”

hash
Pamatēdiens
Virtuve fons

Pagatavot kartupeļu klimpas nav nemaz tik vienkārši – vajadzīga īsta meistarība rīvēšanā un klimpu veidošanā. Katrīnai tas padodas. Klimpas Katrīnai gatavot iemācīja mamma, bet kas iedvesmoja “Augsim muzejā!” gatavot šo nedaudz piemirsto ēdienu? Tā ir Elgas Īgenbergas dziesmiņa “Uzminiet, ko es daru!” ar Alberta Ločmeļa vārdiem. Dziesmu izpilda aktrise Vera Singejevska un to noklausīties vari šeit.

SASTĀVDAĻAS:

  • 9 kartupeļi;
  • 250 ml piena;
  • 2 TK cukurs;
  • 1 TK sāls;
  • dzērvenes.

PAGATAVOŠANA:

60 min.

Nomizo pamatīgu daudzumu kartupeļu. Būs vajadzīgi vismaz trīs vidēja lieluma kartupeļi katram klimpu ēdājam. Kartupeļus sarīvē uz kartupeļu rīves, lai kartupeļi ir smalkās skaidiņās.

Pēc tam kartupeļu masu ieliec marlē un sasien kā Sprīdīša tarbu. Tad nospied lieko sulu atsevišķā bļodā, lai kartupeļi ir pilnīgi sausi. Sulai ļauj nostāvēties, līdz lejā ir izveidojusies bieza kārtiņa ar kartupeļu cieti. Nolej lieko šķidrumu. Cieti, kas nogulsnējusies trauka apakšā, pievieno kartupeļu masai un pieber nedaudz sāli. No masas veido klimpas. Jautrībai klimpās var paslēpt kādu dzērveni vai citu ogu.

Katlā uzvāri ūdeni, pieber sāli un cukuru attiecībā 1:2 un liec klimpas vārīties. Kad klimpas uzpeldēs virs ūdens, tad ūdenim pievieno pienu. Vēl nedaudz pavāri līdz pirmajam burbulim. Zupa ir gatava!

1

Nomizo kartupeļus.
2

Kartupeļus sarīvē uz kartupeļu rīves, lai kartupeļi ir smalkās skaidiņās.
3

Pēc tam kartupeļu masu ieliec marlē un sasien kā Sprīdīša tarbu.
4

Nospied lieko sulu atsevišķā bļodā, lai kartupeļi ir pilnīgi sausi. Sulai ļauj nostāvēties, līdz lejā ir izveidojusies bieza kārtiņa ar kartupeļu cieti. Lieko šķidrumu nolej.
5

Cieti, kas nogulsnējusies trauka apakšā, pievieno kartupeļu masai un pieber nedaudz sāli.
6

No masas veido klimpas. Jautrībai klimpās var paslēpt kādu dzērveni vai citu ogu.
7

Katlā uzvāri ūdeni, pieber sāli un cukuru attiecībā 1:2 un liec klimpas vārīties.
8

Kad klimpas uzpeldēs virs ūdens, tad ūdenim pievieno pienu.
9

Vēl nedaudz pavāri līdz pirmajam burbulim. Nu zupa ir gatava.