Emīlam Dārziņam – 150!

Emīlam Dārziņam – 150!

Zemeņu zupa

hash
Deserts
Virtuve fons

3. novembrī savu 150. dzimšanas dienu svinētu komponists Emīls Dārziņš (1875–1910). Viņa komponētie skaņdarbi tiek uzskatīti par vieniem no izcilākajiem Latvijas vēsturē, un “Melanholiskais valsis”, ko vari noklausīties šeit, iekļauts Latvijas kultūras kanonā. Kamēr klausies, piedāvājam izkrāsot krāsojamo lapu, kuru atradīsi šeit.

Iedvesmu saviem darbiem Emīls Dārziņš guva, sēžot savas mazās mājiņas verandā. Tā atradās meža malā, un tai visapkārt ziedēja pļavas puķes. Komponists no rītiem un vakaros sēdēja verandā, vērojot uzlecošos un norietošos saules starus atspīdam mežmalas kokos. Tad, skaistās ainavas iedvesmots, viņš sēdās pie klavierēm un aizrautīgi komponēja. 

Emīls Dārziņš bija īpaši iecienījis vasaras vakarus. Vakari bija silti, verandā varēja uzkavēties ilgāk, un uz galda atradās bļoda ar zemenēm. Tās bija komponista mīļākās ogas.

Neskatoties uz to, ka vasara jau pagājusi, aicinām tevi pagatavot zemeņu zupu, kas sastāv no sablendētām, saldētām zemenēm un maiga biezpiena krēma.

NEPIECIEŠAMS:

  • rokas blenderis;
  • 400 g saldētas zemenes;
  • neliels citrons;
  • 4–5 ēdamkarotes cukura;
  • 500 ml saldais krējums 35 %;
  • 180 g vājpiena biezpiens;
  • tējkarote kanēļa.

IZGATAVOŠANA:

~ 25 min.

Pagatavošanas soļus skaties zemāk:

1

Sagatavo nepieciešamos materiālus un piederumus.
2

Zemenes kopā ar pusotru ēdamkaroti cukura liec blenderī. Ja visas zemenes blenderī uzreiz nesatilpst, nedaudz sablendē tās.
3

Pārgriez cirtonu uz pusēm un piespied tā sulu klāt zemenēm.
4

Visu sablendē kopā.
5

Kad masa kļuvusi vienmērīga, pārvieto to citā traukā.
6

Tīrā traukā lej saldo krējumu ar pusotru ēdamkaroti cukura un kul, līdz izveidojas putukrējums.
7

Citā traukā liec biezpienu kopā ar tējkaroti kanēļa un ēdamkaroti cukura.
8

Kārtīgi samaisi.
9

Biezpiena masai pievieno putukrējumu un maisi līdz tā kļūst vienmērīga.
10

Nelielā bļodiņā vai trauciņā no sākuma liec zemeņu zupu un pa virsu liec biezpiena krēmu. Gatavs!