Āboli bolās

Āboli bolās

Vecmāmiņas gardā ābolu recepte

hash
Deserts
Virtuve fons

Rudenī āboli piebirdina zemi, tādēļ jāsāk domāt, kā tos pagatavot ziemas krājumam vai tūlītējai lietošanai. Iespēju ir daudz - cept ābolu kūkas, plātsmaizes, kēksiņus, vārīt debesmannu vai ievārījumu utt.

Šoreiz “Augsim muzejā!” iemītnieki izlēma pagatavot ceptus ābolus, uz ko pamudināja dzejnieces Maijas Laukmanes dzejolis “Āboli bolās”:

Kad pienāk augusts,
Āboli manā dārzā sāk bolīties.
Jā, āboli augustā bolās:
Grozās saulē un bolās. 
Bolās un grozās,
Grozās un bolās,
Un kļūst aizvien
Ā-bolīgāki.
Arī septembrī āboli 
Turpina bolīties, 
Turpina grozīties:
Bolās, grozās,
Grozās, bolās, līdz
Beigu beigās
Ābolgrozojas –
Iegrozās manā
Ābolu grozā.   

Kad āboli salasīti grozā, tie tiek nogādāti “Augsim muzejā!” virtuvē, sārti un sulīgi!

Varam ķerties klāt ābolu gatavošanai. 

SASTĀVDAĻAS:

  • āboli;
  • sauja žāvētu dzērveņu un aprikožu (vai citu žāvētu augļu);
  • sauja riekstu;
  • kanēlis;
  • brūnais cukurs un/vai medus;
  • putukrējums vai saldējums;
  • cepamtrauks.

PAGATAVOŠANA:

30-40 min.

1. Sagatavo visas nepieciešamās sastāvdaļas un nomazgā ābolus.
2. Ar nazīti vai spicu karoti izgriež ābola serdi, bet var arī palūgt, lai kāds no pieaugušajiem palīdz. Serde jāizgrebj uzmanīgi, lai ābola apakša paliktu ciet.
3. Sagatavotos ābolus liec cepamtraukā, atstājot atstarpes starp āboliem.
4. Brūno cukuru samaisi ar kanēli (cukura vietā var izmantot arī medu) un katrā ābolā ieber pa pus tējkarotei šī maisījuma.
5. Sagriez riekstus un žāvētos augļus mazos gabaliņos un sajauc kopā.
6. Ābolos iepilda riekstu un žāvēto augļu pildījumu.
7. Cukuru un kanēli pa pus tējkarotei ber virsū āboliem.
8. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 C grādiem un liek sagatavotos ābolus cepeškrāsnī.
9. Cep 15-20 minūtes, līdz āboli sāk bolīties un ir mīksti.
10. Kamēr āboli cepas, saputo saldo krējumu, pievienojot cukuru pēc garšas.
11. Gatavos ābolus mazliet atdzesē.
12. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Lai labi garšo!

1

Sagatavo visas nepieciešamās sastāvdaļas un nomazgā ābolus.
2

Ar nazīti vai spicu karoti izgriež ābola serdi, bet var arī palūgt, lai kāds no pieaugušajiem palīdz. Serde jāizgrebj uzmanīgi, lai ābola apakša paliktu ciet.
3

Sagatavotos ābolus liec cepamtraukā, atstājot atstarpes starp āboliem.
4

Brūno cukuru samaisi ar kanēli (cukura vietā var izmantot arī medu) un katrā ābolā ieber pa pus tējkarotei šī maisījuma.
5

Sagriez riekstus un žāvētos augļus mazos gabaliņos un sajauc kopā.
6

Ābolos iepilda riekstu un žāvēto augļu pildījumu.
7

Cukuru un kanēli pa pus tējkarotei ber virsū āboliem.
8

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 C grādiem un liek sagatavotos ābolus cepeškrāsnī.
9

Cep 15-20 minūtes, līdz āboli sāk bolīties un ir mīksti.
10

Kamēr āboli cepas, saputo saldo krējumu, pievienojot cukuru pēc garšas.
11

Gatavos ābolus mazliet atdzesē.
12

Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.