…kūst uz mēles karameles…

…kūst uz mēles karameles…

hash
Deserts
Virtuve fons

Ziemassvētku laiks smaržo pēc piparkūkām un mandarīniem, līdzās ir arī grauzdēta cukura un konfekšu smarža. Svētku sajūtu mums rada ne tikai smaržas, bet arī dziesmas! Dzejniekam Pēteram Brūverim ir dzejolis “Ziemassvētku dziesmiņa”, vairāk gan pazīstam ar nosaukumu “Karameles”, kuru komponists Aigars Voitišķis pārvērtis mīļā dziesmā. Dziesmu klausies šeit.

Dziesma pamudināja pagatavot vienkāršu našķi – karameli uz kociņa.

 

Konfektes izgatavošana ir vienkārša, bet jābūt ļoti uzmanīgam, jo cukuru vāra un tas ir ļoti karsts.

Pēc cukura karsēšanas katliņš ir ļoti “cukurīgs”, lai pielipušo (piedegušo) cukuru dabūtu no katliņa ārā, tajā ielej ūdeni un pieber sāli (vismaz ēdamkaroti) un vāra – cukurs atdalīsies no trauka, un katliņš būs tīrs.

NEPIECIEŠAMS:

  • ~ 100g (~ puskrūze) cukurs;
  • 2 ēdamkarotes ūdens
  • ~ ēdamkarote citrona sula;
  • kociņi;
  • cukura pērlītes un dekori.

IZGATAVOŠANA:

15–20 min.

Pagatavošanas soļus skaties zemāk.

1

Sagatavo nepieciešamās sastāvdaļas.
2

Mazā katlā ielej 2 ēdamkarotes ūdens un pievieno cukuru, karsē uz plīts.
3

Kad cukurs izkusis un sāk vārīties, turpina vārīt ~ 5 min, ik pa laikam apmaisot, lai cukurs mazāk piedegtu pie trauka malām.
4

Pievieno ēdamkaroti citrona sulas.
5

Turpina karsēt (~ 2 min), līdz, iepilinot aukstā ūdenī, cukursīrupa pilīte neizjūk un nelīp pie pirkstiem.
6

Katliņu, kurā ir karstais cukursīrups, ieliek lielākā katlā ar aukstu ūdeni atdzesēties, ik pa laikam apmaisa.
7

Kad sīrups atdzisis, pēc biezuma kā šķidrs medus…
8

…ar tējkaroti liek uz cepampapīra sīrupa piciņas (no šī cukura daudzuma varētu sanākt 7 konfektes).
9

Mīkstajā masā ieliek kociņu.
10

Apber ar cukura dekoriem.
11

Kad karamele sacietējusi, noņem no cepampapīra.
12

Ja paredzēts kādam dāvināt vai nedaudz ilgāk uzglabāt, karameli iesaiņo cepampapīrā vai plēvē.