Knapsieriņi

Knapsieriņi

RTMM p136743

hash
Uzkodas
Virtuve fons

Tuvojas ticējumiem un tradīcijām apvītais Jāņuvakars. Svinot vasaras saulgriežus, kad diena ir visgarākā un nakts visīsākā, kopā pulcējas jauni un veci. Kopā ļaudis dzied dziesmas pie ugunskura, lasa jāņuzāles, pin vainagus un iet rotaļās līdz pat rītam, lai varētu sagaidīt saullēktu. Protams, lai visu nakti varētu dziedāt un rotaļāties, ir jābūt pilnam vēderam. Jāņuvakara svinības nav iedomājamas bez apaļā Jāņu siera, pīrāgiem, kvasa un citiem gardumiem.

Komponists, diriģents un tautasdziesmu apkopotājs Emilis Melngailis (18741954) bija īpaši iecienījis kādu Jāņuvakaram raksturīgu našķi, ko sauc par “knapsieriņiem”. Knapsieriņi ir nelieli biezpiena un ķimeņu konusiņi, kuri iegūst īpašu garšu, kad tos pēc sagatavošanas atstāj uz koka dēlīša zem marles apžūt. Latvijas Nacionālā rakstniecības un mūzikas muzeja krātuvē atrodas īpašs statīvs, ko knapsieriņu žāvēšanai izmantojis Emilis Melngailis. Šo statīvu vari apskatīt zemāk pievienotajās fotogrāfijās, kā arī, kad 26. augustā tiks atklāta muzeja pastāvīgā ekspozīcija, varēsi to apskatīt Emilim Melngailim veltītajā epizodē.

Arī “Augsim muzejā!” komanda, gatavojoties svētkiem, nolēma pagatavot knapsieriņus. Aicinām to darīt kopā ar mums! 

Kamēr gatavo, fonā vari noklausīties Emiļa Melngaiļa komponēto dziesmu “Jāņuvakars” kora “Ave Sol” izpildījumā. Šī dziesma ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā un kļuvusi par neatņemamu Dziesmusvētku  sastāvdaļu.

 

 

 

Foto: Elīna Kursīte, Laura Liepiņa

 

 

NEPIECIEŠAMS:

  • 170 grami pilnpiena biezpiens;
  • 1/2 ēdamkarotes sāls;
  • 2 ēdamkarotes ķimenes;
  • 1/2 tējkarote krējuma;
  • marle;
  • koka dēlītis.

IZGATAVOŠANA:

~ 20 min.

Knapsieriņu pagatavošanas soļus skaties zemāk.

1

Ieliec biezpienu bļodā un to sadrupini.
2

Biezpienam pievieno krējumu, sāli un ķimenes.
3

Masu kārtīgi samīci, līdz tā ir lipīga un turas vienā bumbā.
4

No masas veido konusa formiņas.
5

Sarindo formiņas uz koka dēlīša un pārsedz ar marli.
6

Dēlīti novieto sausā, ēnainā vietā, kur veidojas caurvējš, un atstāj uz 4–6 dienām apkalt.
7

Kad knapsieriņi nedaudz sarāvušies izmērā un kļuvuši iedzelteni, tie ir gatavi ēšanai.
8

Pasniedz tos kā uzkodu vai sarīvē un pievieno salātiem! Izglītības platforma “Augsim muzejā!” Tev novēl lustīgu Jāņuvakaru!