Kviešu maizes zelts
RTMM 152028
Kviešu, rudzu, miežu un auzu labības lauki redzami daudz kur Latvijā un citviet pasaulē. Zeltainie lauki mūs priecē vasarās, kam uzmanību veltījis komponists Ādolfs Skulte, radot dziesmu balsij ar klavieru pavadījumu “Ziedi, zelta kviešu druva”* (1948) ar Jāņa Žīgura vārdiem. Pievienotajā fotogrāfijā vari aplūkot muzeja krājumā glabāto nošu vāku ar autora parakstu.
Rudenī, kad nobriedušās labības vārpas ir jau novāktas, no iegūtajiem graudiem var malt miltus, kā tas, piemēram, aprakstīts Kārļa Skalbes pasakā “Kaķīša dzirnavas”, vai lietot un pārstrādāt citos veidos.
Viens no galvenajiem graudu produktiem, ko cepuši un cep cilvēki jau no seniem laikiem visā pasaulē, ir maize. Latviešiem tradicionālā maize ir rupjmaize jeb maize no rudzu miltiem, savukārt dienvidu valstīs tā biežāk ir kviešu maize. Piemēram, viena no itāļu maizēm ir fokača – plakana kviešu miltu maize, kuru papildina ar tomātiem un citiem dārzeņiem, un garšaugiem.
Vai esi kādreiz jau cepis maizi? Šoreiz aicinām gatavot kopā ar mums krāsaino fokačas maizi.
*druva – labības lauks
Foto: Elīna Kursīte
SASTĀVDAĻAS:
- 600 g kviešu milti;
- tomāti;
- svaigs rozmarīns;
- 2 tējkarotes sausais raugs;
- 450 ml silts ūdens;
- svaigs baziliks;
- sarkanais sīpols;
- olīveļļa;
- 2 tējkarotes sāls;
- 1 tējkarote cukurs.
PAGATAVOŠANA:
Gatavošanas aprakstu skaties tālāk pa soļiem.