Kviešu maizes zelts

Kviešu maizes zelts

RTMM 152028

hash
Uzkodas
Virtuve fons

Kviešu, rudzu, miežu un auzu labības lauki redzami daudz kur Latvijā un citviet pasaulē. Zeltainie lauki mūs priecē vasarās, kam uzmanību veltījis komponists Ādolfs Skulte, radot dziesmu balsij ar klavieru pavadījumu “Ziedi, zelta kviešu druva”* (1948) ar Jāņa Žīgura vārdiem. Pievienotajā fotogrāfijā vari aplūkot muzeja krājumā glabāto nošu vāku ar autora parakstu.

Rudenī, kad nobriedušās labības vārpas ir jau novāktas, no iegūtajiem graudiem var malt miltus, kā tas, piemēram, aprakstīts Kārļa Skalbes pasakā “Kaķīša dzirnavas”, vai lietot un pārstrādāt citos veidos.

Viens no galvenajiem graudu produktiem, ko cepuši un cep cilvēki jau no seniem laikiem visā pasaulē, ir maize. Latviešiem tradicionālā maize ir rupjmaize jeb maize no rudzu miltiem, savukārt dienvidu valstīs tā biežāk ir kviešu maize. Piemēram, viena no itāļu maizēm ir fokača plakana kviešu miltu maize, kuru papildina ar tomātiem un citiem dārzeņiem, un garšaugiem.

Vai esi kādreiz jau cepis maizi? Šoreiz aicinām gatavot kopā ar mums krāsaino fokačas maizi.

 

*druva – labības lauks

Foto: Elīna Kursīte

SASTĀVDAĻAS:

  • 600 g kviešu milti;
  • tomāti;
  • svaigs rozmarīns;
  • 2 tējkarotes sausais raugs;
  • 450 ml silts ūdens;
  • svaigs baziliks;
  • sarkanais sīpols;
  • olīveļļa;
  • 2 tējkarotes sāls;
  • 1 tējkarote cukurs.

PAGATAVOŠANA:

~ 1,5 h

Gatavošanas aprakstu skaties tālāk pa soļiem.

1

Bļodā ber miltus, raugu, sāli un cukuru un visu samaisa.
2

Maisījumam pielej siltu ūdeni un izveido viendabīgu masu. Bļodu apklāj ar tīru dvieli un atstāj siltumā uzrūgt 30 min.
3

Kamēr mīkla rūgst, sagriež sīpolu un tomātu tā, lai uz mīklas varētu izveidot puķes.
4

Uz cepamās plātnes uzklāj cepamo papīru, virsū liek uzrūgušo mīklu, ko nedaudz apslaka ar olīveļļu un ar eļļainiem pirkstiem izlīdzina pa plātni.
5

No sagrieztajiem dārzeņiem un garšaugiem uz mīklas veido puķes.
6

Liek cepties līdz 210 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 35–40 min.
7

Gatavo fokaču izņem no cepeškrāsns un aplej ar olīveļļu.
8

Lai gardi!