Rozā mākonis

Rozā mākonis

Gatavojam debesmannu

hash
Deserts
Virtuve fons

Āboli vasaras beigās, rudenī un vēl kādu laiku ziemā ir bieži vien atrodami daudzās mājās. Ja meklē idejas to pagatavošanai, mums pāris ir. Ceptu ābolu recepti atradīsi vienā no mūsu iepriekšējiem ierakstiem, kuru vari apskatīt šeit, bet citu variantu piedāvājam šoreiz kopā pagatavot debesmannu.

Debesmanna, kas tiek dēvēta arī par uzpūteni, pieminēta dažādos dzejoļos un prozas darbos, kā, piemēram,  Andras Manfeldes grāmatā bērniem “Vai mamma mājās?”, kurā mamma ar savu jaunāko meitu kopā gatavo debesmannu:

Omulīgi iesoļojušas virtuvē, smaidiņu cepumus mamma un Aurēlija tā arī neatrada. Toties nolēma pagatavot “to uzpūsto putru”, kā meitenes sauca uzpūteni. Aurēlija metās mammai palīdzēt.

“Kur ir mammas putraimi?”

“Tu domā mannas?”

Aurēlija ātri vien sameklēja “mammas putraimus” un izbārstīja pa virtuves leti un tepiķi. Mamma ielēja katliņā upeņu sulu un, vārīdama putru, solīja, ka drīz vien viņa visai ģimenei pagatavošot melleņu klimpas, jo, lai arī melnas, tām esot sasodīti laba mammas bērnības garša. (Andra Manfelde “Vai mamma mājās?”, 2024, 48. lpp.)

Kādā atpūtas brīdi vari izkrāsot jauno krāsojamo lapu ar visu ražīgo rudens bagātību, kuru atradīsi šeit.

Un tagad aicini palīgā mājiniekus un sākam gatavot kopā!

 

Foto: Elīna Kursīte

SASTĀVDAĻAS:

  • ~ 700 g ābolu;
  • sauja aroniju;
  • ~ 200 g cukura;
  • ~ 200 g mannas;
  • piens.

PAGATAVOŠANA:

~ 60 min.

Pagatavošanas aprakstu skaties tālāk pa soļiem.

1

Ābolus nomizo un sagriež nelielās daļās. Ber katlā.
2

Pievieno aronijas (var arī citas ogas), kas iekrāsos debesmannu violetā krāsā.
3

Aplej ar ūdeni tā, lai tas būtu nedaudz pāri āboliem, un pievieno cukuru.
4

Vāra uz vidējas uguns ~ 30 minūtes, līdz āboli ir mīksti un sāk šķīst.
5

Nepārtraukti maisot, pievieno mannu un turpina karsēt ~ 4 minūtes, līdz masa ir izveidojusies par krāsainu putru (labāk, lai masa ir mazliet šķidrāka nekā par biezu).
6

Liek dzesēties aukstā ūdens peldē.
7

Kad masa atdzisusi, ar mikseri to kuļ, līdz kamēr tā ir mainījusi krāsu un ieguvusi gaisīgumu. Tas prasīs vairākas minūtes.
8

Debesmannu jeb uzpūteni liek bļodiņā un pēc vēlēšanās pievieno pienu. Lai labi garšo!