Lielās ogas zupa
Ineses Paklones dzejoļa iedvesmota
Vai zini, kura ir lielākā oga pasaulē ar izcelsmi no Latīņamerikas un kuru Latvijā novāc rudenī?
Protams, tas ir ķirbis! Tas ir bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem un citām veselībai vērtīgāk vielām. No ķirbja var spiest sulu, vārīt putru, zupu, cept pankūkas un to var pievienot salātiem.
Bet vai zini, ka ķirbis māksliniekiem un dzejniekiem ir iedvesmas avots? Daudzi dzejnieki to piemin savos dzejoļos, savukārt mākslinieki to zīmē un glezno.
Arī dzejniece Inese Paklone ķirbi ir pieminējusi savā dzejolī “Es ar ķirbjiem barot varu”. Ja tev uznāk luste ar ķirbi pabarot ne tikai kapibaru, bet arī sevi, tad ieskaties piedāvātajā receptē un pagatavo ķirbju zupu kopā ar mums, kā arī izpildi darba lapu.
INESE PAKLONE
Es ar ķirbjiem barot varu
Es ar ķirbjiem barot varu
visu kapibaru baru.
Zobi tām aug nepārtraukti,
tāpēc ķirbji der kā saukti.
Tāpēc es to priecīgs daru,
ķirbji nepaliek mums pāri.
Es ar ķirbjiem barot varu
visu kapibaru baru.
Katrs gabaliņš no svara,
katru nograuž ļoti kāri.
Es ar ķirbjiem barot varu
visu kapibaru baru.
Tikai mazie kapibaras
nepiedalās ķirbju karā.
Tikai mazie kapibaras
ēd no mammas kapibaras.
Foto: Elīna Kursīte
SASTĀVDAĻAS:
- neliels ķirbis;
- pāris burkānu;
- pāris kartupeļu;
- buljons vai buljona kubiņš;
- sāls;
- citas garšvielas pēc izvēles;
- nedaudz eļļas cepšanai;
- sēkliņu maisījums;
- ķiploks;
- ~ 150 g kausētā siera (var izmantot arī saldo krējumu vai kokosriekstu pienu).
PAGATAVOŠANA:
Gatavošanas aprakstu skaties tālāk pa soļiem.