Lielās ogas zupa

Lielās ogas zupa

Ineses Paklones dzejoļa iedvesmota

hash
Pamatēdiens
Virtuve fons

Vai zini, kura ir lielākā oga pasaulē ar izcelsmi no Latīņamerikas un kuru Latvijā novāc rudenī?

Protams, tas ir ķirbis! Tas ir bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem un citām veselībai vērtīgāk vielām. No ķirbja var spiest sulu, vārīt putru, zupu, cept pankūkas un to var pievienot salātiem.

Bet vai zini, ka ķirbis māksliniekiem un dzejniekiem ir iedvesmas avots? Daudzi dzejnieki to piemin savos dzejoļos, savukārt mākslinieki to zīmē un glezno.

Arī dzejniece Inese Paklone ķirbi ir pieminējusi savā dzejolī “Es ar ķirbjiem barot varu”. Ja tev uznāk luste ar ķirbi pabarot ne tikai kapibaru, bet arī sevi, tad ieskaties piedāvātajā receptē un pagatavo ķirbju zupu kopā ar mums, kā arī izpildi darba lapu.

 

 

 

 

 

 

INESE PAKLONE

Es ar ķirbjiem barot varu

Es ar ķirbjiem barot varu
visu kapibaru baru.
Zobi tām aug nepārtraukti,
tāpēc ķirbji der kā saukti.
Tāpēc es to priecīgs daru,
ķirbji nepaliek mums pāri.
Es ar ķirbjiem barot varu
visu kapibaru baru.
Katrs gabaliņš no svara,
katru nograuž ļoti kāri.
Es ar ķirbjiem barot varu
visu kapibaru baru.
Tikai mazie kapibaras
nepiedalās ķirbju karā.
Tikai mazie kapibaras
ēd no mammas kapibaras.

 

Foto: Elīna Kursīte

 

SASTĀVDAĻAS:

  • neliels ķirbis;
  • pāris burkānu;
  • pāris kartupeļu;
  • buljons vai buljona kubiņš;
  • sāls;
  • citas garšvielas pēc izvēles;
  • nedaudz eļļas cepšanai;
  • sēkliņu maisījums;
  • ķiploks;
  • ~ 150 g kausētā siera (var izmantot arī saldo krējumu vai kokosriekstu pienu).

PAGATAVOŠANA:

30–40 min.

Gatavošanas aprakstu skaties tālāk pa soļiem.

1

Sagatavo visus nepieciešamos produktus.
2

Nomizo ķirbi, burkānus un kartupeļus un sagriež gabalos.
3

Dārzeņus ber katlā, pārlej pāri ūdeni (tikai tik daudz, lai nosegtu dārzeņus) un liec vārīties.
4

Pievieno buljona kubiņu un citas garšvielas pēc izvēles.
5

Kamēr vārās dārzeņi, cepeškrāsnī sagrauzdē baltmaizi, līdz tā ir kļuvusi zeltaini brūna un ir sacietējusi. Pēc atdzišanas sagriez mazos gabaliņos.
6

Uz pannas uzlej eļļu, apcep ķiplokus un sēkliņas.
7

Kad dārzeņi mīksti (apmēram pēc 20 minūtēm), ņem tos nost no plīts un palūdz, lai kāds pieaugušais palīdz tos sablendēt.
8

Pievieno kausēto sieru vai saldo krējumu un vēlreiz visu sablendē viendabīgā masā.
9

Zupu lej bļodiņā, uzber virsū grauzdiņus un sēkliņas.
10

Un tad vari baudīt. Lai labi garšo!