Burtiņu zupa

Burtiņu zupa

Kārļa Vērdiņa dzejoļa iedvesmota

hash
Pamatēdiens
Virtuve fons

Ne tikai gadalaikam piemērots apģērbs, bet arī maltīte ir viens no veidiem, kā sasildīties vēsajā rudenī. Tāpēc šoreiz piedāvājam kopā pagatavot gardu un veselīgu zupu, kuras receptes iedvesmas avots ir Kārļa Vērdiņa dzejolis “Burtiņu zupa”.

Lasi dzejoli un gatavo zupu! Lai gardi un silti!

Burtiņu zupa

es peldēju burtiņu zupā

starp burtiem mīkstiem un baltiem

man ļoti gribējās nogaršot

vai skābi tie ir vai saldi


es apēdu garumzīmi no Ā

un nograuzu kāsīti Š

tad nolaidos šķīvja dibenā

kur saaudzis burtu mežs


man iekavas ieķērās matos

aiz apkakles komati līda

M burtiņš uz tievām kājiņām

lēca ka šļakatas šķīda


dažs burts bija sāļš

bet cits bija sūrs

vēl citi — trausli un asi

es peldēju burtiņu jūrā

un pamazām sāku lasīt


es lasīju: BUĻ

es lasīju: ŅAM

es burtiņus mutē bēru

tā nu pa vienam burtiņam

šķīvi es sausu dzēru


pēdējo apēdu burtiņu Ž

mans šķīvis ir gluds un tīrs

tā dibenā uzzīmēts lācītis

viņš skaita: 1  2  3

 

Pastāsti arī mums, kā tev patika šī recepte un ar ko kopā to gatavoji! Raksti: augsimmuzeja@rmm.lv!

Kad zupa apēsta, palīdzi atrast pazudušos vārdus burtu jūklī.

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 2 l ūdens;
  • buljona kubiņi;
  • sīpols;
  • 3 burkāni;
  • burtiņu makaroni;
  • zaļie zirnīši;
  • garšvielas pēc izvēles (melnie pipari, sāls, lauru lapa utt.);
  • eļļa;
  • zaļumi.

PAGATAVOŠANA:

20-30 min.

1. Nomizo burkānus un sīpolu, sarīvē burkānus un sagriez sīpolu.
2. Uz uzkarsētas pannas lej eļļu, uzber sīpolus un ik pa brīdim apmaisa.
3. Kad sīpoli palikuši caurspīdīgi, pievieno burkānus un cep, līdz tie kļūst zeltaini.
4. Katlā ielej ūdeni un liek uz plīts vārīties. Kad ūdens sācis vārīties, pievieno buljona kubiņu un samaisa.
5. Katlā ber saceptos sīpolus un burkānus.
6. Pievieno garšvielas.
7. Pēc piecām minūtēm pievieno burtiņu makaronus un vāra tik ilgi, cik norādīts uz makaronu iepakojuma.
8. Kad makaroni ir jau gandrīz mīksti, katlā ber zaļos zirnīšus.
9. Pievieno zaļumus.
10. Lai labi garšo!

1

Nomizo burkānus un sīpolu, sarīvē burkānus un sagriez sīpolu.
2

Uz uzkarsētas pannas lej eļļu, uzber sīpolus un ik pa brīdim apmaisa.
3

Kad sīpoli palikuši caurspīdīgi, pievieno burkānus un cep, līdz tie kļūst zeltaini.
4

Katlā ielej ūdeni un liek uz plīts vārīties. Kad ūdens sācis vārīties, pievieno buljona kubiņu un samaisa.
5

Katlā ber saceptos sīpolus un burkānus.
6

Pievieno garšvielas.
7

Pēc piecām minūtēm pievieno burtiņu makaronus un vāra tik ilgi, cik norādīts uz makaronu iepakojuma.
8

Kad makaroni ir jau gandrīz mīksti, katlā ber zaļos zirnīšus.
9

Pievieno zaļumus.
10

Lai labi garšo!